Nagrada JakobNagrada Jakob - za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Jadran

Mednarodna komisija vsako leto izbere, skladno z zapisanimi merili, najboljšega, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran.
 

 

Jakob 2015:

Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu je na slovesnem odprtju sejma podelil minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Na temo letošnjega natečaja – Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi – se je prijavilo 18 kandidatov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja ter s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za  Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. V obrazložitvi je zapisano: »Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš.« Iskrene čestitke Sladkim spominkom!

Jakob 2014:

Predmet letošnjega mednarodnega natečaja za nagrado Jakob je ˝Inovativni primeri pozitivne urbane ulične prehrane v turizmu˝. V te okvire uvrščamo inovativne oblike in načine ponudbe ulične prehrane, ki sodijo med svetovna prizadevanja, usmerjena proti agresivni, globalni hitri ulični prehrani. Zanimajo nas inovativni načini ponudbe lokalnih in regionalnih jedi, ki sooblikujejo prizadevanja za vzdržni in sonaravni razvoj, tudi na področju turistične ponudbe. V zvezi s tem se uveljavlja pojem t.i. pozitivne ulične prehrane, ki s svojimi zgodbami ne le nasiti, ampak tudi obogati z novimi okusi ter spoznanji o ljudeh, lokalnih in regionalnih kulturah.

Dobitnik nagrade Jakob 2014:

Projekt »Odprta kuhna«


Projekt »Odprta kuhna« predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina »Odprte kuhne« je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.

Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo.


Člani mednarodne komisije:


Predsednik:
  • prof. dr. Janez Bogataj
Člani:
  • Joško Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije
  • Janez Bratovž

 
"Ali je poimenovanje prestižne nagrade za odličnost in kakovost v turizmu v regiji Alpe–Jadran presenečenje, morda celo dvom ali vprašanje zakaj?

Menim, da so taki pomisleki odveč! Jakob je prispodoba »prvega« turista, turista popotnika, torej takega, ki ga želi današnja Evropa v svojih prizadevanjih za sonaravni in trajnostni razvoj te pomembne gospodarske panoge in družbenega gibanja, ki se je sicer začelo v drugi polovici 18. stoletja, a ima veliko starejšo predzgodovino. Prav s to razsežnostjo kulturne dediščine turizma, ki jo specifično simbolizira Jakob, želimo zaznamovati tudi najbolj odmevne, inovativne, ustvarjalne in še kakšne težnje v turizmu regije Alpe–Jadran."

prof. dr. Janez Bogataj, predsednik komisije

 

Jakob 2013:

Tema Jakoba 2013 je bila Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

Dobitniki nagrade Jakob 2013:

Hiša presenečenj v Gmündu

Mednarodna komisija v sestavi članov: prof. dr. Janez Bogataj, predsednik,  ostala člana pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija

"V prenovljenem srednjeveškem hospicu iz 12. stoletja je društvo Pankratium uredilo ˝Hišo presenečenj˝, ki je izrazito inovativen primer vsebin za vizualno dojemanje tonov in zvoka z različnimi 40 vsebinami. Za njihovo realizacijo so vključili 40 umetnikov iz cele Evrope, ki so prispevali resnično inovativne rešitve za dojemanje zvočnega sveta. Hiša presenečenj tako nagovarja različne starostne skupine in omogoča paleto doživetij."

Komisija je podelila posebno priznanje tudi Turističnemu rudniku v Mežici, ki ga lahko v podzemlju Pece spoznavamo s kolesarjenjem ali vožnjo s kajaki.


Dobitnika nagrade Jakob 2012:

Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen
Projekt: Naravni park v gibanju

“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”


Sava Turizem d.d. Camping Bled
Projekt: Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled

“Projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled predstavlja inovativno ponudbo v siceršnji ponudbi kampov. Njegova inovativnost je v tem, da izvirajo hišice iz lokalne turistične dediščine (kultura, gozdarstvo) in da turistične vsebine (prehrana, higiena itd.) gradijo na lokalni kulturi. Posebna vrednost tega projekta je, da je bila turistična ponudba ustvarjena na razmeroma enostaven način, brez pretiranih milijonskih vlaganj. Rezultati pa so zavidljivo dobri.”
“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”


Dobitnik nagrade Jakob 2011:

Projekt Hotela Triglav Bled, Kuharska šola Chefa Uroša Štefelina

Mednarodna komisija v sestavi članov: Joško Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Denis Ivošević, predstavnik Hrvaške, in Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik, dr. Janez Bogataj

"Prejemniki prvega Jakoba so z inovativnim projektom zadeli  bistvo sodobnih regionalnih in lokalnih kulinaričnih nagovorov v turizmu, so zapisali v utemeljitvi člani komisije. Ti so usmerjeni k mladim med 9. in 12. letom starosti, torej k bodočim potencialnim turistom. Tema razpisa za nagrado Jakob v naslednjem letu je Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev."
 
www.alpeadria-tip.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije.
Ne strinjam se